Σταύρος Μπατσούλης: «Θέλουμε έναν Σύνδεσμο ενεργό, σύγχρονο και κοντά στον επαγγελματία»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Θήβας κ. Σταύρος Μπατσούλης μιλάει στο περιοδικό «Θερμοϋδραυλικός» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι επαγγελματίες, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ελλάδα γενικότερα. Επίσης στέκεται στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης που χρειάζονται οι σύγχρονοι υδραυλικοί αναφορικά με τις νέες εξελίξεις σε συστήματα, και παραθέτει τα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου για το κοντινό μέλλον.

– Πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος, πόσα μέλη μετράει και ποια είναι η αποστολή του σήμερα;

– Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Θήβας ιδρύθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί 27 μέλη. Βασικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε τον κλάδο και τους συναδέλφους μας, αλλά ταυτόχρονα να προσελκύσουμε νέα παιδιά στο επάγγελμα του υδραυλικού.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αρκετοί συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί ακόμη και σε παύση εργασιών. Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό να υπάρχει στήριξη και συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Παράλληλα, θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και προϋπηρεσία μέσα από συνεργασίες με συναδέλφους.

Ένας ακόμη βασικός στόχος μας είναι η συνεχής ενημέρωση των μελών για τις εξελίξεις στο χώρο. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε τεχνικά σεμινάρια, επισκέψεις σε εταιρείες και άλλες δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

– Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής σας; Υπάρχουν μεγάλα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο; Πραγματοποιούνται ανακαινίσεις στις υφιστάμενες κατοικίες;

– Η κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της περιοχής μας δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε ολόκληρη τη χώρα. Τα βασικότερα προβλήματα είναι το υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η παράνομη εργασία, αλλά και η πολύ χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα.

Στην περιοχή μας δεν υπάρχει σημαντική ανοικοδόμηση. Ανακαινίσεις πραγματοποιούνται αρκετές, αλλά ένα σημαντικό μέρος αυτών γίνεται από μη αδειούχους εγκαταστάτες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο για τους νόμιμους επαγγελματίες όσο και για την ασφάλεια των ίδιων των εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθεί αποτελεσματικά.

Ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη μας είναι η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο αριθμός των εγκαταστάσεων στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις είναι μικρότερος από αυτόν που περιμέναμε. Θεωρούμε ότι σε αυτό έχουν συμβάλει και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες λύσεις, όπως είναι οι αντλίες θερμότητας.

Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι οι σύγχρονες εγκαταστάσεις απαιτούν εξειδικευμένους και αδειούχους επαγγελματίες. Δυστυχώς, και στο συγκεκριμένο τομέα έχουμε δει περιπτώσεις όπου παρεμβαίνουν άτομα χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια και κατάρτιση. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και, κυρίως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

– Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη επαγγελματιών – τεχνιτών και ιδιαίτερα νέου προσωπικού. Τι στοιχεία έχετε και ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ενδυνάμωση του κλάδου;

– Η έλλειψη νέων τεχνιτών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, τόσο η προηγούμενη διοίκηση του συνδέσμου όσο και η σημερινή, έχουμε έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις τεχνικές σχολές και τις διευθύνσεις τους, με στόχο να ενημερώσουμε τους μαθητές για το επάγγελμα του υδραυλικού.

Έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολές, έχουμε συμμετάσχει και συνδιοργανώσει σεμινάρια και προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το αντικείμενο και τις δυνατότητες που προσφέρει το επάγγελμα.

Αυτή η προσπάθεια έχει ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα, καθώς έχουμε καταφέρει να εντάξουμε αρκετούς νέους σε προγράμματα μαθητείας, με στόχο να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και –γιατί όχι;– να εξελιχθούν σε μελλοντικούς επαγγελματίες του κλάδου. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο σύστημα της μαθητείας. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν επαγγελματία να απασχολήσει έναν μαθητευόμενο, όταν το συνολικό κόστος ασφάλισης και απασχόλησής του μπορεί να είναι δυσανάλογο σε σχέση με έναν ήδη καταρτισμένο τεχνίτη.

Χρειάζονται, λοιπόν, άμεσες και ουσιαστικές λύσεις από την πολιτεία, με μεγαλύτερη στήριξη της μαθητείας και με ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις που δίνουν την ευκαιρία σε έναν νέο να μάθει το επάγγελμα. Αν δεν επενδύσουμε σήμερα στους νέους, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών.

– Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα. Πόσο δύσκολο είναι για έναν επαγγελματία να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις;

– Η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά και το επάγγελμα του υδραυλικού. Σήμερα ένας επαγγελματίας καλείται να γνωρίζει και να εγκαθιστά σύγχρονα συστήματα όπως λέβητες φυσικού αερίου, αντλίες θερμότητας, αυτοματισμούς, νέα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και νέα υλικά και τεχνολογίες εγκαταστάσεων.

Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθείς όλες αυτές τις εξελίξεις, ιδιαίτερα όταν η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένας επαγγελματίας να παραμείνει ανταγωνιστικός και να προσφέρει σωστές υπηρεσίες είναι η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση.

Ως Σύνδεσμος προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτό, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τα τεχνικά τμήματα εταιρειών του κλάδου και διοργανώνοντας σεμινάρια και επισκέψεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες.

– Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα σεμινάρια του Συνδέσμου σας;

– Τα τεχνικά σεμινάρια είναι μία από τις δράσεις που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές για τον Σύνδεσμό μας. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αρκετά σεμινάρια και επισκέψεις σε εταιρείες, με αντικείμενα όπως είναι οι λέβητες φυσικού αερίου, οι αντλίες θερμότητας, τα νέα υλικά και οι σύγχρονες τεχνολογίες εγκαταστάσεων.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σεμινάρια κάθε χρόνο και να προσκαλούμε στον χώρο του Συνδέσμου εταιρείες του κλάδου, ώστε οι συνάδελφοι να έχουν άμεση ενημέρωση για τα νέα προϊόντα και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επόμενες εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες και θα ενημερώσουμε έγκαιρα τα μέλη μας για το πρόγραμμα.

– Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι για το Σύνδεσμό σας και ποιες αναμένεται να είναι οι επόμενες δράσεις σας;

– Ο βασικότερος στόχος μας είναι ένας: Να φέρουμε νέους ανθρώπους στο επάγγελμα του υδραυλικού και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του κλάδου. Θέλουμε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στις τεχνικές σχολές, να ενημερώσουμε περισσότερους νέους για τις πραγματικές δυνατότητες που προσφέρει το επάγγελμα και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες μαθητείας και πρακτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παλιότερους και νεότερους συναδέλφους, να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα του κλάδου και να επενδύουμε στη συνεχή κατάρτιση μέσα από σεμινάρια, επισκέψεις και συνεργασίες με εταιρείες.

Θέλουμε έναν Σύνδεσμο ενεργό, σύγχρονο και κοντά στον επαγγελματία· έναν Σύνδεσμο που δεν θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά θα κοιτάζει μπροστά και θα προετοιμάζει το επάγγελμα για τις ανάγκες του αύριο.

Γιατί ο υδραυλικός του μέλλοντος χρειάζεται γνώση, εκπαίδευση και σύγχρονα εργαλεία. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά.

Πηγή : Θερμοϋδραυλικός

Προηγούμενο ΣΒΣΕ και ΕΚΠΑ φέρνουν τη βιομηχανία πιο κοντά στην πανεπιστημιακή κοινότητα μέσω του Academyhub.gr

Ακολουθήστε μας

Νewsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας!

Ακολουθήστε μας

Νewsletter

Receive our newsletters

Επιμελητήριο Βοιωτίας © All Rights Reserved
Powered by Knowledge A.E.