Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Εκδηλώσεις   Αθλητισμός
ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΡΟΛΟΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 

PAELEVADEIAKOS8211PODOSFAIRIKIETAIREIA_F13788.jpg
ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  

Η ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα της βοιωτικής πρωτεύουσας ιδρύθηκε το 1961, με την ένωση της ομάδας της Παλλεβαδειακής με το σωματείο του Τροφωνίου. Σήμερα ο Λεβαδειακός αποτελεί την ισχυρότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Στερεάς Ελλάδας. Στην πορεία του χρόνου ο Λεβαδειακός έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, μπαίνοντας στην κατηγορία της Α’ Εθνικής το 1987 και συμμετέχοντας συχνά σε μεγάλα πρωταθλήματα. Η έδρα του Λεβαδειακού βρίσκεται στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς. Το προπονητικό κέντρο βρίσκεται στην περιοχή της Χαιρώνειας και χρησιμοποιείται για τις προπονήσεις και για τους αγώνες της Ομάδας Νέων. Η ομάδα έχει μεγάλη υποστήριξη από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συγκεντρώνονται ανελλιπώς στους αγώνες του Λεβαδειακού.

ATHLITIKOSKOLYMVITIKOSOMILOSLIVADEIAS_F13710.jpgΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Ο Αθλητικός Κολυμβητικός Όμιλος Λιβαδειάς ιδρύθηκε το 1974 και είναι από τους σημαντικότερους αθλητικούς ομίλους της περιοχής. Στον Όμιλο λειτουργούν τμήματα στίβου, αεροβικής, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και ενόργανης γυμναστικής. Επίσης, υπάρχουν τμήματα cheerleadering και τμήματα αγωνισμάτων των Special Olympics. Τα αθλήματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα. Οι αθλητές του Ομίλου έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Το Σεπτέμβριο του 2013 ο Όμιλος συμμετείχε στη διοργάνωση του 1ου Τροφώνιου Ημιμαραθωνίου Λιβαδειάς. Μέσα από τις διοργανώσεις του, παρουσία του Ομίλου στην πόλη είναι έντονη.

Χρήσιμες πληροφορίες
Διεύθυνση: Αρκαδίου 1 και Έρκυνας, Λιβαδειά
Τηλ: 22610 21100

KENTROANTISFAIRISISLIVADEIAS_F13768.jpgΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Κέντρο Αντισφαίρισης Λιβαδειάς ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, με σκοπό να καλύψει την έλλειψη οργανωμένων εγκαταστάσεων και υποδομών αντισφαίρισης στην πόλη. Σήμερα, το Κέντρο Αντισφαίρισης είναι αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο, ενταγμένο στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης. Λειτουργούν μαθήματα εκμάθησης τέννις για κάθε ηλικία. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου υπάρχουν τρία γήπεδα ολυμπιακών διαστάσεων. Το Κέντρο Αντισφαίρισης Λιβαδειάς είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση τριών τουρνουά και ενός πρωταθλήματος κάθε χρόνο, καθώς και των αγώνων της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης. Επίσης, προγραμματίζει σεμινάρια για προπονητές και εκδηλώσεις αθλητικών εταιρειών. Οι αθλητές του Κέντρου συμμετέχουν σε διοργανώσεις και τουρνουά σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα το Κέντρο Αντισφαίρισης Λιβαδειάς έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τον αθλητισμό, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να μάθουν και να απολαύσουν το τέννις. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην οδό Ρούμελης.

ELLINIKOSOREIVATIKOSSYNDESMOSKYRIAKIOU_F13732.jpgΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα βρίσκεται το χωριό Κυριάκι, όπου εδρεύει ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου. Ο πολυπληθής Σύνδεσμος δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή του Ελικώνα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματοποιεί εξορμήσεις και σε άλλες περιοχές. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 και ήταν αρκετά δραστήριος. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ανενεργός, μέχρι το 2007, που μία ομάδα ορειβατών αποφάσισε να τον δραστηριοποιήσει ξανά. Οι βασικές δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι η ορειβασία, η πεζοπορία, οι εκδρομές και οι δενδροφυτεύσεις. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές είναι το Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας, που ξεκίνησε το 2012 και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, φιλοξενώντας γνωστούς μουσικούς. Επίσης, ο Σύνδεσμος εκδίδει το δικό του περιοδικό. Στη Λέσχη του Συνδέσμου, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία του, πραγματοποιούνται εκθέσεις. Στο χώρο της Λέσχης υπάρχει μικρή βιβλιοθήκη, συλλογή από περιοδικά ορειβασίας και επιτραπέζια παιχνίδια. Τέλος, ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

IPPIKOSOMILOSTHIVAS8220EFIPPOS8221_F13749.jpgΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΗΒΑΣ “ΕΦΙΠΠΟΣ”

Ο Ιππικός Όμιλος Θήβας δημιουργήθηκε το 2011 και είναι ο μοναδικός ιππικός όμιλος στη Βοιωτία. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, κοντά στο στρατόπεδο. Πραγματοποιούνται μαθήματα ιππασίας για όλα τα επίπεδα. Καλύπτεται η αθλητική ιππασία, η ελεύθερη ιππασία, η θεραπευτική ιππασία, η υπερπήδηση εμποδίων, η αμαξοδήγηση και ο σταβλισμός ιδιωτικών ίππων. Στο χώρο υπάρχει κιόσκι, από το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τα άλογα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Επίσης, μέσα στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου υπάρχει ειδικός χώρος, διαμορφωμένος ως μικρό Λαογραφικό Μουσείο, με συλλογές από παραδοσιακά αντικείμενα. Στον Ιππικό Όμιλο της Θήβας, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτες με τα άλογα.

 
 
ΓΥΡΟΣ ΚΑΔΜΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

Ο Γύρος της Καδμείας είναι ο αγώνας που ακολουθεί την ιστορική διαδρομή γύρω από τις επτά πύλες της αρχαίας Καδμείας, δηλαδή της ακρόπολης της αρχαίας Θήβας. Από το 1979, διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου και πραγματοποιείται παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών διασχίζουν το ιστορικό κέντρο της Θήβας σε δύο διαδρομές των 1.800 και των 4.500 μέτρων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Δημοτικό Οργανισμό Θήβας. Στο τέλος του Γύρου Καδμείας, όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής. Οι νικητές βραβεύονται με κύπελλα και μετάλλια σε ειδική τελετή απονομής στο Παλιό Δημαρχείο της πόλης. Η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη και στήνεται έτσι μία γιορτή για την πόλη στο τέλος κάθε χρόνου.
 
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Κορυφή του ΕλικώναΤο πλούσιο φυσικό τοπίο, τα βουνά του Ελικώνα και του Παρνασσού, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις της πεζοπορίας. Στις ορεινές περιοχές της Βοιωτίας υπάρχουν μονοπάτια, άλλοτε πλακόστρωτα, άλλοτε πιο απότομα, που οδηγούν μέσα στο δάσος.

Το Μονοπάτι 22, είναι μία διαδρομή που συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Το μονοπάτι ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσόυ και περνά από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα και Πάστρα. Καταλήγει στο καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα. Ξεκινώντας από την κοιλάδα των Μουσών, περνά από χωματόδρομους και ασφαλτόδρομους, από λιθόστρωτα μονοπάτια τα οποία διακλαδώνονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένας κλάδος του Μονοπατιού 22 ενώνει το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τη θάλασσα. Κάποια ανηφορικά μονοπάτια περνούν από την Αράχοβα, το Ακρινό Νερό και τη Δαύλεια. Μέρη του Μονοπατιού 22 χρησιμοποιούνται και για άλλες, μικρότερες διαδρομές στην περιοχή.
 
Στον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών, υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στις ελατόφυτες πλαγιές, με ποικιλία ως προς το βαθμό δυσκολίας. Κάποια από τα μονοπάτια είναι τα εξής:
 
Μπομπόκο- Λούτσα- Κολλιέδες (Καπέλο):  Μονοπάτι μέτριας δυσκολίας, σε υψόμετρο από 800 μέχρι 1486 μέτρα. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4,5 ώρες. Στο 4ο χιλιόμετρο του ασφαλτόδρομου Ανάληψη- Ελικώνας υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει τους πεζοπόρους για ανάβαση μέσα από το πυκνό δάσος και τους μεταλλειόδρομους.

Μπομπόκο – Προφήτης Ηλίας: Πλακόστρωτο μονοπάτι που τερματίζει στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και είναι εύκολη.

Μπομπόκο- Ξηροβούνι: Διαδρομή εύκολη, διάρκειας 1,5 ώρας με προορισμό το Ξηροβούνι, από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς τη Λιβαδειά και τον κάμπο της Κωπαϊδας. Στο 4ο χιλιόμετρο του ασφαλτόδρομου Ανάληψη – Ελικώνας συναντάμε πινακίδα στα αριστερά που ενημερώνει για την πορεία μας μέσα από ελατόφυτη πλαγιά.

Προφήτης Ηλίας – Λούτσα Τζαβέλα- Ρόνιες – Ελικώνας ή Μεγάλη Λούτσα: Διαδρομή μέτριας δυσκολίας, διάρκειας 2,5 ωρών. Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας τα σήματα διασχίζουμε κάθετα τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στην περιοχή Λούτσα Τζαβέλα. Από εκεί ανηφορίζουμε, μέσα από ελατόφυτη πλαγιά, ως τις Ρόνιες και συναντούμε το μονοπάτι 22 με κατεύθυνση στα αριστερά που καταλήγει στην πλατεία του χωριού Ελικώνας. Εναλλακτικά, μόλις συναντήσουμε το μονοπάτι 22 μπορούμε να μην στρίψουμε αριστερά, αλλά να ακολουθήσουμε το μονοπάτι για περίπου 30’ ώσπου να φτάσουμε στις Άνω Ρόνιες. Από εκεί κινούμαστε προς τα αριστερά και φτάνουμε στην κορυφή Μεγάλη Λούτσα, με την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Κυριάκι- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα):  Μέτριας δυσκολίας διαδρομή, με διάρκεια 3,5 ωρών. Ξεκινά από την πλατεία του Κυριακίου και ακολουθεί ανηφορική πορεία προς την κορυφή της Μεγάλης Λούτσας.

Κατασκηνώσεις Παλιομηλιάς- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα): Διαδρομή μέτριας δυσκολίας με συνολική διάρκεια 3,5 ωρών. Η ανάβαση ξεκινά από το δασικό δρόμο Ελικώνας- Παλιομηλιά. Λίγο μετά τις κατασκηνώσεις, υπάρχουν στα δεξιά τα πρώτα σημάδια. Μετά από μία ώρα ανηφορική πορεία μέσα στο πυκνό ελατόδασος η πρώτη στάση στη θέση Μπαλκόνι, προσφέρει υπέροχη θέα και λίγη ξεκούραση. Η ανάβαση συνεχίζεται μέσα από τις μικρές λίμνες και πολύ σύντομα καταλήγει στην κορυφή.

Ανάληψη- εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου: Διαδρομή εύκολη, που διαρκεί 1 ώρα. Από την δεξαμενή του χωριού Ανάληψη ξεκινά το ανηφορικό μονοπάτι, που φτάνει στον προαύλιο χώρο του Αγ. Γεωργίου. Η τοποθεσία προσφέρεται για μικρή ανάπαυλα με ωραία θέα δίπλα στην πέτρινη βρύση.

Προφήτης Ηλίας- Κολλιέδες (Καπέλο): Διαδρομή δύσκολη με συνολική διάρκεια 2,5 ωρών. Η ανάβαση γίνεται σε αρκετά ανηφορική πλαγιά.
 
Αρβανίτσα- Όσιος Σεραφείμ: Διαδρομή εύκολη, με διάρκεια 1,5 ώρας. Ξεκινά από την Αρβανίτσα και κατευθύνεται προς την τοποθεσία Σταυρός. Από εκεί συνεχίζει πλακόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στο Μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ.

Εκτός από τον Ελικώνα, πανέμορφα μονοπάτια βρίσκονται και στην ανατολική πλευρά του Παρνασσού. Ο Παρνασσός είναι Εθνικός Δρυμός, χάρη στην ποικιλία της χλωρίδας που υπάρχει στην περιοχή. Ανήκει επίσης, στις περιοχές Natura 2000, λόγω και των σπάνιων ζώων που ζουν εκεί.

Τα μονοπάτια του Παρνασσού περνούν μέσα από αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

Αράχοβα – Δέφνερ: Διαδρομή διάρκειας περίπου 4 ωρών, στους πρόποδες του Γεροντόβραχου. Η διαδρομή ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο της Αράχοβας και συνεχίζει μέσα σε σημαδεμένο μονοπάτι. Η πορεία μέσα από τα έλατα καταλήγει στο καταφύγιο Δέφνερ.

Δέφνερ – Γεροντόβραχος: Διαδρομή με διάρκεια 2 ωρών, που ακολουθεί σημαδεμένο μονοπάτι προς την κορυφή του Γεροντόβραχου, σε υψόμετρο 2.395 μέτρων. Η διαδρομή περνά μέσα από τις χιονοδρομικές πίστες.

Γεροντόβραχος – Λιάκουρα: Διαδρομή με διάρκεια 2,5 ωρών, που ακολουθεί το μονοπάτι 22. Η πορεία καταλήγει στην ψηλότερη κορφή του Παρνασσού, με υψόμετρο 2.457 μέτρα. Από την κορφή, τη Λιάκουρα, η εκπληκτική θέα περιλαμβάνει όλες τις άλλες κορφές του Παρνασσού.

Γεροντόβραχος – Τσάρκο – Τσούμπες – Ζεμενό: Διαδρομή 4 ωρών, που διασχίζει το μονοπάτι 22. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη, με έντονη φυσική ομορφιά.

Γεροντόβραχος – Μαύρα Λιθάρια – Ακρινό Νερό – Αγία Ιερουσαλήμ: Διαδρομή 4 ωρών, μέσα από το μονοπάτι 22 και τα Μαύρα Λιθάρια. Το τελικό κομμάτι της διαδρομής είναι κατηφορικό και καταλήγει στο Ακρινό Νερό.

Ακρινό Νερό – Κανάλια – Αγία Ιερουσαλήμ: Διαδρομή εύκολη, διάρκειας 2,5 ωρών. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη φυσική της ομορφιά.

Ακρινό Νερό – Ιερουσαλήμ: Διαδρομή με διάρκεια 1,5 ώρας, που ακολουθεί το μονοπάτι 22. Μέσα από αυτό, η πορεία καταλήγει στην Αγία Ιερουσαλήμ της Δαύλειας.

Ακρινό Νερό – Μάνα – Ζεμενό: Διαδρομή εύκολη, με διάρκεια 2 ωρών. Η διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι 22 και διασχίζει ένα οροπέδιο. Στο πλάι της διαδρομής, βρίσκεται η γραφική Αραχοβα. Καταλήγει στο Χάνι του Ζεμενού.

Ζεμενό – Ξηροβούνι: Διαδρομή με διάρκεια 3 ωρών που καταλήγει στο Δίστομο, από όπου και ξεκινά η οροσειρά του Ελικώνα.

Μονοπάτι στην Αγία Τριάδα
Μονοπάτι στην Αγία Τριάδα
 
ΣΚΙ
ski_F15986.jpgΣτον Παρνασσό λειτουργούν συνολικά 3 χιονοδρομικά κέντρα. Τα Κελάρια και η Φτερόλακκα, με 23 πίστες και 13 αναβατήρες, ανήκουν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Ο Γεροντόβραχος ανήκει στον Αθηναϊκό Όμιλο Φίλων Σκι και έχει 3 πίστες και 3 αναβατήρες. Ο Παρνασσός είναι ιδανικός για ορειβατικό σκι, χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Επίσης, σε υψόμετρο 1.900 μέτρων, στην περιοχή Σαραντάρι υπάρχει οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 27 άτομα.
 
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
anarrixisi_F16002.jpgΣτην περιοχή της Λιβαδειάς, της Αντίκυρας και στο Ζεμενό του Παρνασσού, υπάρχουν καταγεγραμμένες αναρριχητικές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές είναι 4ου εως 10ου βαθμού δυσκολίας και ύψους μέχρι 70 μέτρων. Στην περιοχή της Κρύας, στη Λιβαδειά υπάρχουν περίπου 50 αναρριχητικές διαδρομές, εξοπλισμένες με αναρριχητικούς κρίκους. Οι διαδρομές στην πλαγιά του Ζεμενού είναι αρκετά μεγάλες σε ύψος, φτάνοντας μέχρι και 400 μέτρα. Για τις διαδρομές αυτές απαιτούνται πιο εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για την αντιμετώπιση δυσκολιών σε ορθοπλαγιές και βουνά.



 



 

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Εκκλησίες / Ιερές Μονές
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός
Πολιτιστικά Δρώμενα
  Επιμελητήριο Βοιωτίας