Επικοινωνία Χρήσιμες Συνδέσεις  
Είσοδος Μέλους  
 
  ΔΙΑΜΟΝΗ  
  ΦΑΓΗΤΟ / ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ  
  ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ / ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  
  ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
ΑΡΧΙΚΗ   Αξιοθέατα / Προορισμοί   Μνημεία
ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΡΟΛΟΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
ΜΝΗΜΕΙΑ
 

ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣΣτο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από τη βοιωτική πρωτεύουσα, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Μέσα στον καταπράσινο τοπίο, το κάστρο κρύβει όλη την ιστορία της περιοχής. Χτίστηκε το 12ο αιώνα από τους Καταλανούς που είχαν τον έλεγχο της περιοχής, μετά τη νίκη τους επί των Φράγκων. Την περίοδο εκείνη αποτέλεσε ορμητήριο των Καταλανών στην περιοχή. Επί Τουρκοκρατίας, το κάστρο πέρασε στα χέρια του Μωάμεθ Β’. Το 1821 το Κάστρο της Λιβαδειάς ήταν το τρίτο κατά σειρά στην Ελλάδα που ύψωσε τη σημαία της επανάστασης.

Περιμετρικά του εξωτερικού περιβόλου υπάρχει ο βραχώδης λόφος, που από τη μία πλευρά καταλήγει στο φαράγγι. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Καταλανούς. Μετά την Επανάσταση, το κάστρο είχε σημαντικές φθορές, καθώς ο ένας πύργος είχε καταστραφεί και μέρη των τειχών ήταν μισογκρεμισμένα. Έπειτα από εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν, ο πύργος και τα τείχη είναι πλέον αναστηλωμένα. Στο εσωτερικό του ανακατασκευάστηκαν τα πατώματα και οι σκάλες. Έτσι, σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Ανεβαίνοντας κανείς στον πύργο μπορεί να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Η πρόσβαση στο κάστρο είναι εύκολη, από τα λιθόστρωτα μονοπάτια.

ΚΑΣΤΡΟ ΓΛΑ

Στα βορειοανατολικά της περιοχής της Κωπαΐδας, βρίσκονται τα ερείπια του Μυκηναϊκού Κάστρου Γλα. Κατασκευάστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και ήταν οχυρωμένο με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, με τέσσερις πύλες. Το τείχος ήταν κατασκευασμένο με ογκόλιθους. Στο εσωτερικό του τα κτίσματα ήταν λιγοστά, συγκεντρωμένα σε έναν κεντρικό περίβολο.

Η ακρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη που διατηρείται στον ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε Θεωρείται μάλιστα ότι είναι έργο όλων των γειτονικών πόλεων της περιοχής, κυρίως των Μινύων του Ορχομενού. Το βασικό κτίριο στην ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα. Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.

ΠΥΡΓΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΠΥΡΓΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥΣτο κέντρο της βοιωτικής πρωτεύουσας χτυπούν οι δείκτες ενός μεγάλου ρολογιού! Ο Πύργος του ρολογιού χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και χρησιμοποιούνταν ως πυρσός, λόγω της περίοπτης θέσης του. Όταν, το 1803 ο λόρδος Έλγιν δώρισε στους πολίτες της Λιβαδειάς ένα μεγάλο ρολόι, αυτό τοποθετήθηκε πάνω στον πύργο. Ο Έλγιν αποφάσισε να χαρίσει το ρολόι στους κατοίκους της Λιβαδειάς, προκειμένου να του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει ανασκαφές για να εντοπίσει το Μαντείο του Τροφωνίου. Έκτοτε, το ρολόι παραμένει εκεί και είναι γνωστό ως σύμβολο της Λιβαδειάς.

 
ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΠΕΤΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣΗ πόλη της Λιβαδειάς διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα, του οποίου οι πηγές βρίσκονται στην περιοχή της Κρύας. Η Κρύα είναι ένα φυσικό πάρκο, στην έξοδο φαραγγιού. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει το ανοιχτό πέτρινο θέατρο, από τους αρχαίους χρόνους. Άλλωστε, στην περιοχή αυτή εικάζεται ότι βρισκόταν το Μαντείο του Τροφωνίου Διός, κατά την αρχαιότητα. Λόγω της θέσης του, το θέατρο έχει άριστη ακουστική και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο θέατρο οδηγούν τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα οποία έχουν διακλαδώσεις και για περιπάτους μέσα στη φύση.

  Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δρομολόγια
Ταξί - Ραδιοταξί
Φαρμακεία
Νοσοκομεία
Αστυνομία
Δημόσια Διοίκηση
  Αξιοθέατα / Προορισμοί

Δημοφιλείς Προορισμοί
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Εκκλησίες / Ιερές Μονές
  Εκδηλώσεις

Τοπικές Εκδηλώσεις
Αθλητισμός
Πολιτιστικά Δρώμενα
  Επιμελητήριο Βοιωτίας