αρχική σελίδα
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I FORUM I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
 
Η ΒΟΙΩΤΙΑ   /   ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Οικονομία
12/06/2013
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Σύμφωνα με στοιχεία από το περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΗ – ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», ο Νομός Βοιωτίας συγκεντρώνει ποσοστό 1,1% του πληθυσμού της χώρας και παράγει 2% του ακαθάριστου  εγχώριου προϊόντος (η 7η υψηλότερη συμμετοχή), ενώ έχει χαμηλότερη του μέσου όρου Ελλάδας αναλογία μαθητών Δημοτικού ανά 1.000 κατοίκους (55 έναντι μέσου όρου Ελλάδας 58).

Η συμμετοχή του νομού στο ΑΕΠ της χώρας δεν μεταβάλλεται τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, στη μεταποίηση αναλογεί το 57% του προϊόντος του νομού ( η υψηλότερη συμμετοχή στη χώρα) και εκεί παράγεται 13% της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής της χώρας (η 3η μεγαλύτερη συμμετοχή μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη), (πίνακας 2, γράφημα 2).

Το κατά κεφαλήν προϊόν του νομού φθάνει τις 34,3 χιλ. ευρώ, 78% υψηλότερο του μέσου όρου της Ελλάδας (145% του μέσου όρου της ΕΕ-25), εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης βιομηχανιών στην περιοχή.

Διαφορετική όμως εμφανίζεται η κατάσταση αν εξετάσουμε τους άλλους δείκτες ευημερίας (Πίνακας 3 & 4).

Στους κατοίκους της αναλογούν μόνο 20 αυτοκίνητα ανά 100 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι 39. Η μέση αποταμιευτική κατάθεση ανά κάτοικο στο νομό φθάνει τις 7,4 χιλ. ευρώ, ενώ το δηλωθέν εισόδημα ανά φορολογούμενο είναι στα 12,7 χιλ. ευρώ και οι φορολογούμενοι του πλήρωσαν κατά μέσο όρο για φόρο εισοδήματος 796 ευρώ, έναντι μέσου όρου χώρας 1.222. Παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ως το 2003, που αυξήθηκε σε 0,9 νέες κατοικίες ανά 100 κατοίκους το 2006 (1,1 στη χώρα).

Η περιοχή κατατάσσεται 3η στην παραγωγή ντομάτας με 10% της παραγωγής της χώρας και 3η στην παραγωγή βαμβακιού με 9%.

Εχει υψηλότερη του μέσου όρου, αλλά μειούμενο, ποσοστό ανεργίας, 10,9% το 2006 με 8,9% για το σύνολο της Ελλάδας.

Η επιχειρηματικότητα στον Νομό Βοιωτίας

Ο επιχειρηματικός ιστός, καταγεγραμμένος από το Επιμελητήριο αριθμεί 10.955 επιχειρήσεις, εκ των οποίων η κατανομή ανά τμήμα δραστηριότητας αποτυπώνεται στον πίνακα 5, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα του Νομού στον πίνακα 6.

Αναφορικά με την επιχειρηματικότητα στην Βοιωτία, αξίζει να αναφερθούμε στην επιτακτική ανάγκη για την χωροταξική οργάνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, που συγκεντρώνεται στον Νομό μας, σε συνδυασμό μάλιστα με την συνεχιζόμενη μετεγκατάσταση αντίστοιχων μονάδων από τον Νομό Αττικής.

Ο Νομός Βοιωτίας, αν και παρουσιάζει μια σημαντική εξάρτηση από τον δευτερογενή τομέα παραγωγής και φιλοξενεί στο έδαφός του μεγάλο τμήμα της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, με επιχειρήσεις που καθορίζουν τον βιομηχανικό και οικονομικό χάρτη της, δεν διαθέτει ικανούς και οργανωμένους χώρους για την υποδοχή βιοτεχνικών και βιομηχανικών εκμεταλλεύσεων (Επιχειρηματικά Πάρκα).

Αντίθετα, ο βιομηχανικός χώρος της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου,  δομημένος, χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό, δεν εξασφαλίζει μια ορθολογική διαχείριση των βιομηχανικών απορριμμάτων και υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η αντίφαση, ότι ο Νομός μας παρά την βιομηχανική του ανάπτυξη, παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης, από τα υψηλότερα της χώρας.

Ο Νομός μας αποτελεί όμορο νομό με την Αττική. Η απόσταση ανάσας από την πρωτεύουσα δίνει την δυνατότητα προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών σε μια μεγάλη αγορά και σε ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό. Ταυτόχρονα όμως αυτή η γειτνίαση δημιουργεί προβλήματα στην αυτοδύναμη ανάπτυξη δομών παροχής υπηρεσιών ενώ καθιστά εντονότερο το πρόβλημα του ανταγωνισμού με πληθώρα παραγωγών που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μεγάλες είναι και οι δυνατότητες, που παρέχουν οι κωπαϊδικές και οι παρακωπαϊδικές εκτάσεις και συνολικά η γεωργία, με τις καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και τη δυνατότητα διάθεσης τους, στο αγοραστικό κοινό της πρωτεύουσας.

Βέβαια, η συνέχιση των εντατικών καλλιεργειών και η συνέχιση της παραγωγής κορεσμένων αγροτικών προϊόντων οδηγείται σε αδιέξοδο. Απαιτείται αλλαγή του προσανατολισμού της γεωργίας  στην παραγωγή προϊόντων, που ζητούνται στις διεθνείς αγορές, βιολογικά, οικολογικά κλπ.

Ο δημοφιλής τουριστικός άξονας Αθήνα- Αράχωβα- Δελφοί και η ύπαρξη πληθώρας αρχαιολογικών χώρων, εκκλησιαστικών προσκυνημάτων και περιοχών φυσικού κάλλους αν εμπλουτισθεί και με έργα ανάδειξης άλλων χώρων (Θήβα, Λιβαδειά, Χαιρώνεια) μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας είναι στην διάθεση της Πολιτείας αλλά και κάθε ιδιώτη ενδιαφερόμενου για κάθε συνεργασία, με γνώμονα την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκεκριμένα έργα προτείνονται από το Επιμελητήριο Βοιωτίας, όπως η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Θήβα-Λιβαδειά, η κατασκευή οδικής σύνδεσης μεταξύ Ελευσίνας-Θήβας-Κάστρου, που θα συνδέει τις δύο Εθνικές Οδούς Πατρών-Αθηνών και Αθηνών-Λαμίας, η δημιουργία Διεθνούς Αεροδρομίου στην περιοχή Κάστρου-Ορχομενού, ως βιώσιμη εναλλακτική πρόταση του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η δημιουργία Αυτοκινητοδρομίου στον Ορχομενό και η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της Βοιωτίας.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, δεν πρέπει να αποτελέσει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη Βοιωτία, καθώς σήμερα στον τόπο μας δεν υλοποιείται ούτε σχεδιάζεται κάποιο έργο μεγάλης εμβέλειας, που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δημιουργήσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι για την προκοπή του νομού είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την διάθεση των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, προς το «επιχειρείν»

Τέλος το Επιμελητήριο Βοιωτίας δηλώνει ότι θα είναι στη διάθεση όλων των φορέων για την προώθηση της παραπάνω στρατηγικής.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Εκθέσεις/Εκδηλώσεις
Χρηματοδοτήσεις
Κλαδικές Μελέτες
Επιχειρηματικός Οδηγός
Επιχειρηματικές Ευκαιρίες
Αγγελίες
Βιογραφικά Σημειώματα
Θέσεις Εργασίας